Valamikor réges-régen volt e bejegyzésfüzér első része. Engem azóta egy újabb kérdés foglalkoztat, ez pedig a hódítással együtt járó pusztítás. Miért akarhat valaki akár olyan áron is korlátlan hatalmat, hogy kész mindent elpusztítani maga körül? Én érzem egyedül paradoxnak, hogy ha minden elvész, nem marad min uralkodni? Hogy lehet valaki király, ha nem marad föld, amit a magáénak mondhat? Teremt magának újat? Kit fog utána leigázni? Vagy teremt, terjeszkedik, aztán azok kiszakadnak, önállósodnak, és kezdődik minden elölről? Vagy aki ki akar szakadni, azt szintén elpusztítja? Lehet erőszakkal egységet fenntartani?

Tételezzük fel, hogy az Uralkodó képes földet teremteni, azon agyatlan birkákkal, akiknek nincs más dolguk, mint gondolkodás nélkül parancsot teljesíteni. Él, túlél, szaporodik, terjeszkedik, fenntart. Mikor jelennek meg az első "mutáns" egyedek, amelyek képesek az önálló gondolatra? Vagy lehetséges volna agyilag steril, minden érzéstől, gondolattól és ösztöntől mentes alattvalókat kitenyészteni, amelyek aztán csak munkagépnek jók? Mi értelme lenne egy ilyen birodalomnak?

És a végső kérdés: ha az elpusztuló mindenbe az uralkodó is beletartozik, az milyen hódítás? Megsemmisíteni világokat, párhuzamos univerzumokat, anyagot és antianyagot, magát a Teremtést. Utána mi garantálja az Uralkodó túlélését? És ha túl is éli, mit csinál utána? Miből teremt új világot?

Szerző: Halmozottan Hátrányos  2010.07.28. 13:28 5 komment

Címkék: teremtés filozófia pusztítás dalek hódítás

A bejegyzés trackback címe:

https://radish.blog.hu/api/trackback/id/tr962182178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_M_ 2010.07.29. 08:52:22

Megkérdőjelezed a természet által alkotott rendet. Illetve párhuzamot állítasz fel ember és betegség között. A rák mint betegség, hasonlóan gonosz és ostoba uralkodó. Amint megerősödik, az egész szervezetet lerohanja, minden sejtet arra kényszerítve, hogy a hibás génállományú variációk szaporodását biztosítsák. A terjeszkedés addig tart, amíg a szervezet bírja, majd egy ponton hanyatlani kezd, végül elpusztul. Vírusok is vannak hasonló elven, minden sejtet megtámad, és csak a vírus sejtek termelésére kényszeríti a megtámadott sejteket, amelyek végül elpusztulnak, és vele pusztul a gazdaszervezet. Az ember is ilyen. Pusztítja a maga körül lévő környezetét, erdőket írt a fáért, a földért... földet teremt. A földet kizsigereli, pusztaságot teremt. A vizet nem becsüli (lásd Aral tó), szárazságot teremt. Míg elfogy a víz, az oxigén és meg nem öli az otthonát jelentő kék bolygót... Ezzel együtt önmagát.

És amit nagyban, azt kicsiben is műveljük. Hódítunk, pusztítunk... a hatalmunkkal visszaélünk, terjeszkedünk, amíg önmagunk határára érkezünk, ahol minden értelmét veszti... ekkor kezdődhet az értelmetlen pusztítás... majd pusztulás.

A hatalom kontroll nélkül odavezet amit láthatunk a világban ha szétnézünk, amit láthatunk a történelemben, ha hátranézünk, és láthatunk a jövőben ha egy pillanatra előrenézünk.

Ugyanakkor, bölcs Uralkodó ilyet nem tesz. És hinni kell abban, hogy van valahol egy bölcs uralkodó, aki / ami egyszer végre rendet tesz, és megóvja a teremtést.

Én hiszek abban is, hogy egy ember sokat tehet. Ha mindenki csak annyit tenne, ami egy embertől elvárható, a zsarnokok porbahullanának, a világunk megmenekülne. De amíg az emberek uralkodás nélkül, illetve a virtuális uralkodásnak köszönhetően agyatlan szolgaként viselkedik, addig a világ - benne az emberrel - pusztulásra van ítélve.

A mai kor legjobb hatalomtechnikai eszközei pedig a különböző médiumok (tv, plakát, internet). Egyél - vegyél - fogyassz - még többet - most - neked jár - te akarod - vedd - vedd.
Amíg ezekre hallgatnak az emberek, addig vágják a fát, irtják az erdőt, pusztítják a bolygót. Rabszolgasorba hajtják az adóst, függővé teszik a jövő nemzedéket.

Lesz-e ébredés? nem tudom, nem hiszem...

Halmozottan Hátrányos · http://hatrany.blog.hu 2010.07.29. 09:15:10

Ha az embereken múlik, nem lesz ébredés. Nem megkérdőjelezem a természet rendjét, csak azt látom, hogy az emberek nagy tömegben megkísérlik felülírni azt. És egy ideig el is hiszik, hogy megy a dolog - egészen addig, amíg a külső belepiszkálás túl nagy lesz, a természet pedig azt mondja, hogy elég, túlzottan kibillentem a legutóbbi egyensúlyi állapotból, természeti reaktív beavatkozás szükséges.

Lord_M_ 2010.07.29. 09:27:58

@Halmozottan Hátrányos: akkor viszont már mindegy lesz... ha a természet egyszer közbeszól...

amúgy, lehet elég lenne egy kisbolygó becsapódása... Ez kb olyan lenne mint egy RESET... óceánok - törölve, légkör - törölve, felszín - törölve - emberiség - törölve. A bolygó pár millió (százmillió) év alatt rendbejön, újra tiszta bolygó lesz... hogy lesz e rajta víz, normális légkör, élet? már nem a mi problémánk lesz megérteni.

Lord_M_ 2010.07.29. 12:23:33

Nahh erről beszélek :

index.hu/tudomany/kornyezet/2010/07/29/katasztrofaval_fenyeget_a_plankton_pusztulasa/

index.hu/tudomany/kornyezet/2010/07/29/szaporodnak_a_halalzonak_a_tengereken/

mindkettő a felmelegedéshez köthető... az pedig az emberhez, és bár hihetnénk, hogy a bolygó hosszútávú (évmilliókban mérhető) időjárásváltozása is benne van (ugye tudjuk, volt időszak amikor az antarktriszon is erők voltak, csak télire kicsit befagytak - és hogy európa egy része is volt teljesen jég alatt...) ugyanakkor mégis azt gondolom, hogy az ember mint faj, gyorsítja a folyamatot... és ez nem szerencsés...

Halmozottan Hátrányos · http://hatrany.blog.hu 2010.07.29. 14:12:24

És amikor valaki szándékosan pusztít, mert számára ez egyenértékű a leigázással? Az egész egy történet kapcsán merült fel bennem. Ebben a történetben egy faj képviselői megtalálták azt a legelemibb kölcsönhatást, ami a szubatomi részecskéket anyaggá fogja össze. E kölcsönhatás kioltásával akartát magát az anyagot megsemmisíteni minden párhuzamos világban, és ezzel gyakorlatilag magát a teremtést. E faj állandóan igázni és uralkodni akart. Tételezzük fel, hogy megvalósítják fenti elképzelésüket, és övék a Végső Dicsőség(TM). Mit csinálnak utána? Min uralkodnak? Lesz-e értelme, hogy utána csak ők létezzenek tovább, de anyag se maradjon körülöttük, nemhogy más fajok, civilizációk?
süti beállítások módosítása