Tulajdonképpen nem szeretem a kötelező dolgokat. Nem szeretem, ha valaki előírja, hogy mikor mit és hogyan kell éreznem. Nem szeretem az anyák napját, és nem szeretem a Valentin napot.  A karácsony sem a kedvencem, és a húsvéti locsolástól is borsózik a hátam. De miért? Értem én, hogy a szeretet, a szerelem, a család, az anyák ünnepe ez, hogy ezek a napok különlegesek... mármint elvileg.

Vegyük a legközelebbit, a Valentin napot. A szerelmesek napja vagy mi a manó. Csak ez így teljesen torz. Ha nincs szerelem, akkor ettől a naptól sem lesz, ha meg van, akkor e nap nélkül is van. Arról nem beszélve, hogy a mindenhol kifüggesztett piros kellékektől csak a hangulatom rombolódik. Ha már meg akarom lepni azt, aki közel áll hozzám, akkor valami olyat szeretnék neki adni, amiből nem háromezer darab lóg a kirakatban. ... szóval Valentint nem szeretem.

Anyák napja, jaj, ezzel veszélyes vizekre evezek, majd kaphatok hideget-meleget, de a jó anyámat az év 365 napján szeretem, és hálás vagyok, amiért felnevelt, kitaníttatott. Egy napot persze áldozzunk neki, de igazából az a rossz, amiért ezt nem szeretem, hogy elvárás lett. Nem hívtál anyák napján, hát ennyit jelentek neked? Hány ilyen történetet hallottam, értem én, hogy ez az övék, de miért elvárás, és miért kell rosszul éreznem magam, ha egyébként amúgy minden rendben van, és felhívom rendszeresen, meg találkozunk. 

Húsvét hétfő: az év borzasztó napja, de ezt persze már inkább örökölt dolgokkal magyaráznám. Egyfelől annak idején a falubeli "urak" délelőtt tízkor már részegen topogtak és akarták meglocsolni anyámat. No és persze a lányok, asszonyok jelentős része menekült a locsolók elől, többek között a mi családunkban, de pl. nekem kötelező volt locsolni. És ez azóta is kísért, és már nem is a szűk családi körről beszélek. Egy éve például igen kellemetlen volt, egyszerűen nem akarok ebben résztvenni. Nincs kedvem verselni, nincs kedvem vigyorogni, kölnit locsolni, és hálásnak tűnni egy nugátos tojásért. Félreértés ne essék, pénz nem kell, és nem is kellett, de régen a piros-főtt-tojás most meg a vacak "csoki"-tojások kergetnek a halálba. Nem akarok locsolni.

Karácsony szent napja. Egy kiadós családi veszekedés, egy végigrohant nap, és előtte a görcsös feszültség, hogy jaj istenem mit vegyek, mit adjak, és mit kapok. Pár éve figyelem, a karácsony mindenről szól, csak a szeretetről nem. Mindent megpróbálunk, hogy túlszárnyaljuk a többieket, hülyét csinálunk magunkból a kereskedőnél. A szeretet ünnepének idején idegroncsok és elmebetegek gyülekezetévé válik a család.

A megoldást nem tudom, de az biztos, hogy nem szeretem az ünnepek kötelező világát. De az lehet, hogy idén elteszem a karácsonyfát, húsvétkor meglocsolom kölnivel, és anyámnak adom májusban... 

 

 

 

Szerző: Lord_M_  2010.02.17. 10:31 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://radish.blog.hu/api/trackback/id/tr391765614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maruzsinszkij 2010.02.18. 22:26:36

Egy jó kérdést feltenni nem egyszerű, hát még jó válaszokat adni. Nos, hogy egyáltalán van-e helyes válasz? Például arra, hogy kellenek-e ünnepek. Milyen ünnepek kellenek? Legyen egy vagy több közös, kollektív ünnep, vagy mindenki ünnepeljen úgy és azt, ahogy és amit akar? Milyen szerepük van most az ünnepeknek, és milyen volt valamikor, amikor szokássá rögzültek a hiedelmek, babonák rítusai? Rengeteg kérdést kellene még megfogalmazni, és ez a néhány, amit most idekarcoltam, nem is biztos, hogy lényeges részletekre kérdez rá. Szóval nehéz kérdezni. Azonban kétségtelen, kell hogy legyen az emberek életében olyan alkalom, ami más, mint a többi nap. Persze, persze, tudjuk, mókuskerék, hajtás, monoton hétköznapok. Elfásulnak az emberek, és elfásulnak a hétköznapjaik is. Hát hogy is ne! Miért gondolnám, hogy egy holtfáradt ember az ünnepre kivirul!? Mitől virulna ki? Ha eljön egy jeles nap, azon a jeles napon ugyan olyan fáradt, közönyös, gondterhelt, mint az ünnepet megelőző napokban, hetekben.
Aztán a reklám. Az emberek általában véve hajlamosak úgy vélekedni, hogy rájuk nincsenek hatással a reklámok. (nyilván, ez alól én sem vagyok kivétel, Te sem) Tehát, azt mondják, őket nem befolyásolják a reklámok? Valóban? Akkor miért virágzik a reklám-iparág? Miért képes a kijelölt ünnepnapok körül annyi vásárlót bevonzani az üzletekbe? Kik mennek be az üzletekbe? Továbbá, sokszor hallottam, hogy munkatársaim, ismerőseim arról panaszkodnak, hogy mennyire elegük van a nagy bevásárló körutakból, üzletbe be, üzletből ki, stb. Ennek ellenére tovább csinálják. Miért? Szerintem így hiteltelenné válik a panaszkodás. Aki beáll a sorba, az ne panaszkodjon. Szokás a karácsony, a húsvét, a halottak napja? Csak azért csinálják, mert szokás? Miért nem szállnak ki belőle? Ki kényszeríti az embereket, hogy orrvérzésig ünnepeljenek? Talán valamilyen elvárásnak akarnak megfelelni? Kinek akarnak megfelelni? Érzésem szerint goromba kérdés következik: Nem mernek nem ünnepelni a tömeggel? Félnek, hogy kilógnak a sorból, kinézik őket a munkahelyükön, iskolában, családban? Félnek a rút kiskacsa-effektustól? Lehet, hogy félnek. Nem akarnak rút kiskacsák lenni. Ki szereti, ha kitaszítják? Senki. Akkor inkább ünnepel.
Tudom, a most elmondottak sem állják meg a helyüket 100%-ban. Igenis lehet olyan ember, aki tisztán, őszintén tud ünnepelni, jót kívánni, adni. Olyan is lehet, hogy őt az érzéseiben nem befolyásolja reklám, szokás, konvenció, de nem ez a jellemző. Akkor ne legyenek ünnepek? Ezt nyilván senki nem akarja - vagy csak kevesen. A kereskedők biztos akarják, de most nem róluk szeretnék szólni. Jó az, ha vannak az embereknek ünnepeik. Egyéni ünnepek, családi, baráti alkalmak. Az ilyen pillanatok hozzájárulhatnak, hogy erősítse a közösség érzését, az összetartozást (ez a mondat meglehetősen közhelyszagúra sikerült). Ilyen pillanatokat én magam is átélek, amikor a szüleim meglátogatnak, vagy én megyek hozzájuk a családommal. Ünnep van, amikor találkozunk. Igaz, nem karácsonykor és húsvétkor történik az ilyen látogatás. Az év bármely időszakában megesik. Épp ma is így van. Ma ünnepelek. Itt van nálam az édesanyám.
Azt mondják, hogy mindenkinek joga van ünnepelni. Ez így is van. Mindenki olyan ünnepet csinál, amilyet akar. S miután az ünnepekhez kellékek is járulnak, akkor megint ott vagyunk, ahonnan indultunk: a kapzsiság generálja a nagy alkalmaknak való megfelelést. Reklám, biznisz. Ezt a hullámot ki kell használni! Vásárlásra kell ösztönözni a közönséget. És a közönségnek joga van vásárolni, ünnepelni. Ezt nem lehet elvitatni tőlük. Azonban, aki nem akar ünnepelni, akkor annak az embernek joga van ahhoz, hogy reklámmentes életet éljen. Vagyis elvárhatja, hogy ne molesztálják minduntalan, hogy vegyen, egyen, érezzen úgy, ahogy a marketing-guruk kívánják. Ez hülyeség! Reklámmentes élet egészen biztos nem lesz. A boltosok folyamatosan tukmálni fogják az emberekre a portékáikat. Akkor a reklám nélküli élet joga szertefoszlott? Mit lehet tenni tehát? Nem tudom. Passzív ellenállás, mint a Bach-korszakban Magyarországon? Vagy erősítse mindenki a baráti, családi kapcsolatait? Kétségtelen, ha az egyén fejében nincs rend, akkor a nemzet fejében is elhatalmasodik a káosz. De ez más téma.

Egy pillanatra sem állítom, hogy nincs szükségem mások nézőpontjainak megismerésére. Jó dolog ezt a témát körüljárni. Bizonyára másnak más a véleménye. Szívesen olvasnék erről.
süti beállítások módosítása