Ha minden jól megy, és jól számolok, ímhol 44 nap karácsonyig. Minden évben berzenkedem az üzletek viselkedésétől, amellyel ki szeretnék hozni a maximumot az ünnepből. Mármint pénzügyileg a maximumot. Láttam idén az első zselés szaloncukor standot, és barátaim mondhatom, összeugrott egy csomóba a gyomrom. Már most, vagy még most, de akciós volt. 20% kedvezménnyel, olcsón, csak itt - csak most. Na jó, de mihez képest, ha szabadna érdeklődnöm. Úgy értem miből van a 20% kedvezmény? Éppen csak az hiányzott a táblácskáról hogy "VEGYÉL!".

Ím itt az ünnep, a szeretet, a család, a meghitt pillanatok és az első dolog amibe belefutok karácsony kapcsán, az egy "akció". Illetve, hát nem is ez volt az első, hanem egy nagy üzletlánc reklámja, hogy a náluk vett fenyőfát visszaváltják. No, nem mondom ez világos és okos ötlet, ezzel nevelni a magyar embert, hogy ne egy fenyőfa halálára járjunk örömtáncot, hanem próbáljunk empatikusak lenni a fenyővel. Mert a vágott fenyő, az haldoklik, pusztul amíg mi a szeretet ünnepének sekélyes vizein utazunk. Mondjuk ez a fenyővisszaváltás, ez még jó. De a többi nem tetszik, fogyassz-vegyél-egyél-vigyél-pazarolj!

Még nincsenek, de lesznek, vagy vannak, csak nem látom őket, kiváló karácsonyra ütemezett hitelajánlatok, leértékelések, csillogó fenyő sziluettek, pihés angyalszárnyak, melyek mind - mind százalékban mérik az ünnepet. Meg profitban. Családok többsége pedig karácsonyra kimerültek, idegroncsok, a nagy szentestei készülődés közben egy - egy szaftos veszekedés színesíti a napot, és rombolja az illúziót.

Évek óta érik bennem a gondolat, hogy karácsonykor elmenekülök a világból, egy világvégi kis hegyi faluba, ahol esetleg még hó is van, csend, béke, nyugalom. Oda nem jöhetne utánam a kamat, az akció, a százalék, a thm, se plazmatévé. A ház előtti kis fát feldíszíteném, esetleg egy földlabdás fenyőt a (fa)házban. Telefon kikapcsolva, internet elérhetetlen távolságban, egy pulóver, forró tea, könyv és akit szeretek. Jó, akiket szeretek. Este egy közös nyugodt vacsora, nem kapkodva, nem rohanva. 

Jövőre talán, így lesz. Szerzek valami házat, messze. A közvetlen rokonságot odarendelem, senki nem hozhat be telefont, drága ajándékot, én pedig hátradőlök a hintaszékben és nézem, hallgatom,  ahogy ropog a tűz a kandallóban, és hallgatom a többieket. Vajon ki tudnának szakadni a hétköznapokból, és a hétköznapi karácsonyból ?

Boldog 44 nap múlva karácsonyt!

 

Ui: Akciós "Karácsony" illatú légfrissítő kollekció érkezett nagy tételben. Választható : fenyő, almás-fahéjas, kozmás-pulyka, mákos bejgli illatú. 2 IN 1 akció keretében pedig minden fenti verzióhoz egy feszült-légkör illatú változatot adunk ajándékba.

 

 

Szerző: Lord_M_  2010.11.10. 12:00 Szólj hozzá!

Címkék: ünnep karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://radish.blog.hu/api/trackback/id/tr812438149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása